nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Boeiende Bakkummer verhalen in Duinrandschool

In de oude Duinrandschool in Bakkum, waar nu de ateliers van Perspectief gevestigd zijn, kwam op 10 februari een gezelschap bij elkaar om over de oude schooltijd in dit gebouw te praten. De Vertelbijeenkomst was georganiseerd door zowel Perspectief als de werkgroep Oud Castricum. Beide organisaties bestaan in 2017 vijftig jaar. Dit wordt gevierd met een reeks activiteiten, waarvan deze middag er een van was.

Daar komen de heidenen!

De Bakkumse conferencier Joke Schilling bracht met haar optreden verhalend en zingend de stemming erin. (Foto Jan Uiterwijk)

Over het naar school gaan had Siem Mooij een bijzondere herinnering: als hij vanuit het duin met een groepje naar de Duinrandschool toog, moesten ze door de katholieke buurt. De kinderen daar vormden een soort afzetting en riepen: daar komen de heidenen! Om die confrontaties uit de weg te gaan liepen de protestantse kinderen dan vaak liever door het duin om met een omweg ongedeerd de school te bereiken.

In de oorlog werd de school gesloten, om onderdak te bieden aan Duitse soldaten. Eerst gingen de kinderen naar de openbare school, waar het gymlokaal werd omgebouwd tot klaslokalen. Later kregen ze een plek in de katholieke jongensschool. Siem vond het wel apart, dat de katholieken voor jongens en meisjes afzonderlijke scholen hadden. Hij was gemengd onderwijs gewend. Er was een schutting geplaatst tussen de jongens en meisjesspeelplaats. Door gaatjes in de schutting gluurden de jongens naar de rokjes van de andere kunne.

Op enig moment was het ook op de katholieke school over en omdat het aantal protestantse scholieren door de evacuaties naar elders flink was uitgedund werd het onderwijs in huiskamers bij ouders thuis gegeven. Siem herinnert zich locaties in de Brakenburgstraat, de Beatrixstraat en in café De Landbouw. Men zocht adressen waar men over een kachel beschikte om het ‘leslokaaltje’ warm te stoken. Siem heeft, omdat hij de oudste was, regelmatig met een handkar tafeltjes van hot naar her gereden door het dorp.

En zo waren er nog veel meer bijzondere verhalen die deze middag de revue passeerden.

Houdt in de gaten wanneer er in uw buurt een vertelbijeenkomst is dit jaar.

 

Print Friendly, PDF & Email