nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Hielbijl uit Bronstijd in Heiloo gevonden

 

Castricummer Ron van Wezop, lid van Werkgroep Oud-Castricum, vond op 27 juni 2017 een gave en unieke hielbijl bij de archeologische opgraving in Zuiderloo te Heiloo. Het is een topvondst: een bronzen bijl van meer dan 3.000 jaar oud. De bijl lag op een veenlaag in de strandwal. In de buurt van deze bijl zijn eerder de bekende sikkels van Heiloo gevonden. Ook komen grafheuvels in dit gebied voor.

De opgraving werd uitgevoerd door het bedrijf Archol uit Leiden. Tijmen Moesker is de opgravingsleider. Archol werd bijgestaan door amateur-archeologen uit de omgeving. Ron van Wezop is al heel lang een deskundig metaaldetectoramateur en heeft een enorme kennis van metalen objecten die zich in de bodem bevinden. Meestal betreft het munten en fibulae (mantelspelden)

Zeldzaam

De vondst van een bronzen voorwerp is zeldzaam in Nederland. Dat komt omdat brons kostbaar was. Voorwerpen werden omgesmolten of als offer gebruikt. Offers bracht men vaak op natte plaatsen zoals venen, plassen en rivieren.

De bijl zal zeker een plaats in het Rijksmuseum voor Oudheden ggan krijgen omdat het een vondst van nationaal belang is. De ca 20 cm lange bijl leek nog ongebruikt en volgens Ron van Wezop kon je er een appeltje mee schillen.

Filmpje

Op de Youtube video onze Ron van Wezop en Sven Baas (archeoloog bij Archol)

https://www.youtube.com/watch?v=eV-aT0yKMCE&feature=share

 

Bronstijd bijlen

Info over bronstijdbijlen

Bijlen uit de Bronstijd. Van links naar rechts een vlakbijl uit de vroege bronstijd, een randbijl (met al een aanzet van een hiel), hielbijl en vleugelbijl uit de midden-bronstijd en een kokerbijl uit de late bronstijd (bron: RMO)

De hielbijl is een bijl die in West- en Noord-Europa veel voorkomt. Ze is ontstaan uit de randbijl met als toevoeging een dwarsrichel die diende als stopper voor de steel. Bij de eenvoudigste vorm, de randhielbijl, was dit nog slechts een bescheiden dwarsrand. Bij de klassieke hielbijl is het gedeelte aan de klingzijde van de “hiel” veel dikker. Soms bezit de bijl een oog ter bevestiging.De bijl werd op een gehoekte en houten steel gezet. Zowel de hielbijl als de vleugelbijl worden in de late Bronstijd geleidelijk verdrongen door de kokerbijl.

Hielbijl Wieringermeer

De getoonde hielbijl Wieringermeer ligt in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze is gevonden in 1941 in de Wieringermeerpolder. De breedte is 12,9 cm

Hielbijl Roermond

Een hielbijl Roermond is gevonden in Hatenboer bij Roermond periode 1600-1200 voor Chr.

 

 

 

 

 

 

bericht: Rino Zonneveld

Bronnen:

cultureelerfgoed.nl, geheugenvannederland.nl, rmo.nl

Print Friendly, PDF & Email