nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

‘Castricumse Streken’ in beeld bij Galerie Streetscape

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de werkgroep Oud-Castricum is een unieke jubileumexpositie samengesteld met kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars die Castricum en Bakkum herkenbaar in beeld hebben gebracht.

Hoe zagen Castricum of Bakkum er vroeger uit? Hoe ziet het dorp er tegenwoordig uit? Herkennen wij de plekken nog? Na een oproep van de Werkgroep Oud-Castricum vorig jaar, bleek er een overweldigend aanbod te zijn van kunstwerken met karakteristieke plekken. Het betreft zowel oude als nieuwe kunst van het begin van de vorige eeuw tot nu, in de meest uiteenlopende stijlen en technieken van professionele en amateurkunstenaars.

Henri Braakensiek schilderde deze impressie van Castricum.

De organisatie van de expositie is in handen van Rino Zonneveld, Corrie Loogman, Jacques Schermer, Meinard Kloppenburg en Annette Beentjes. De keuze die gemaakt moest worden uit zo’n 450 aangeboden werken bleek niet eenvoudig, maar de uiteindelijke selectie van 125 kunstwerken, verdeeld over de buurtschappen Duinzijde, Bakkum, Heemstee, Kerkbuurt, Noordeinde, Oosterbuurt en Schulpstet, geeft een unieke kijk op onze omgeving.

Meer dan 60 kunstenaars en particulieren waren bereid hun werk gedurende twee maanden in bruikleen af te staan. Op de expositie blijkt hoeveel bijzondere en talentvolle kunstenaars onze gemeente telt. Valt er een ‘Castricumse School’ te ontdekken in de werken van leermeesters Sijf Portegies, Cor Heeck, Lois Kapr, Kees Bakker en vele anderen? En hoe kwam werk van de bekende beeldend kunstenaar Henri Braakensiek in Castricum terecht? Wat is het meest geschilderde plekje in onze omgeving? Ga terug in de tijd en dwaal met de kunstenaars door de buurtschappen van de Heerlijkheid Castricum.

Alle 450 aangeboden kunstwerken zijn gefotografeerd voor de Beeldbank van de website van Oud-Castricum. Op de expositie is hiervan alvast een voorproefje te zien. Dat geldt ook voor enkele gefilmde kunstenaarsportretten, waaronder een verrassend portret van Sijf Portegies. Van alle geselecteerde kunstenaars is een biografie aanwezig. Tijdens de openingsuren zullen regelmatig kunstenaars aanwezig zijn om hun werk nader toe te lichten.

‘Castricumse Streken’ is te zien van 21 mei tot en met 14 juli op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 17.30 uur bij Galerie Streetscape, Dorpsstraat 7 (op zondag 21 mei is de expositie open vanaf 11.00 uur). De entree is gratis.

Print Friendly, PDF & Email