nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Expositie Vervaagd Agrarisch Verleden geopend

Onder grote belangstelling werd afgelopen zondagmiddag de nieuwe tentoonstelling Vervaagd Agrarisch Verleden van de Werkgroep Oud-Castricum geopend in de boerderij van mevrouw Twisk aan de Dorpsstraat. Deze tentoonstelling laat vooral zien hoe de boeren en tuinders uit Castricum en Bakkum in de tweede helft van de 20e eeuw verdwenen.

Siem Mooij tijdens zijn openingswoorden

Na een welkomstwoord en het bedanken van mevrouw Twisk voor het beschikbaar stellen van haar boerderij, gaf Erica Brouwer, taakgroepleider Tentoonstellingen bij Oud-Castricum, het woord aan Siem Mooij die de expositie Vervaagd Agrarisch Verleden in het kader van het 50-jarig jubileum van de werkgroep mocht openen. Siem, een broer van het al jarenlang actieve werkgroeplid Ernst Mooij, is een van de doorgewinterde agrariërs die zijn sporen in Bakkum heeft verdiend. Hij zei onder meer: “Toen ik het verzoek kreeg om deze expositie te openen heb ik dat met beide handen aangepakt. Ik wil in de eerste plaats Oud-Castricum van harte feliciteren met het 50-jarig bestaan. Over mijzelf kan ik zeggen dat ik op jonge leeftijd in het agrarische vak ben begonnen op boerderij Zeeveld achter Koningsbosch. In 1962 nam ik het bedrijf met 12 melkkoeien en acht stuks jongvee over van mijn vader Piet en in 1968 verhuisden we naar de Van Tienhovenhoeve aan de Heereweg. Wat ik zo jammer vind is dat er in de loop der tijd zoveel verloren is gegaan en ik vraag mij wel eens af waar we gebleven zouden zijn als de agrariërs zo doorgegaan waren als ze vroeger werkten. Er is veel te veel veranderd en er moet wat gebeuren. De fosfaatproductie van de melkveestapel moet als gevolg van mestoverschotten omlaag. Daarom moet de Nederlandse veestapel ingekrompen worden met 60.000 melkkoeien. Mijn stelling is dat, als de boeren willen blijven bestaan, de aandacht meer gevestigd moet worden op de kwaliteit en niet op de kwantiteit. We staan in Europa bekend om onze eerste klas voedsel en die lijn moeten we blijven volgen!”

Geurtjes

Siem Mooij had de openingshandeling graag verricht door bijvoorbeeld een kruiwagen met mest naar binnen te rijden en leeg te gooien, maar dat leek de tentoonstellingscommissie toch niet zo’n goed idee. Daarom had de agrariër maar een aantal geurtjes in glazen potjes meegenomen, waarvan iedereen die wilde ruiken mocht raden wat erin zat.

De drie hoofdrolspelers van de tentoonstelling. V.l.n.r.: Ernst Mooij, zijn broer Siem en Erica Brouwer. (Foto Hans Boot)

‘Vervaagd Agrarisch Verleden’ wordt gehouden in de boerderij Dorpsstraat 11, waar in de dors ook een verzameling oude gereedschappen te zien is die eigenaar Twisk verzamelde. De openingstijden zijn vanaf zondag 7 mei elke zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur gedurende de maanden mei, juni, juli en augustus. De entree is gratis. (tekst Hans Boot)     

Print Friendly, PDF & Email