nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Fietsen langs beelden van vroeger

‘Die oude foto’s vind ik heel ontroerend’

 

Vijftig jaar geleden reden drie Castricumse kinderen glimmend van trots mee op de schillenkar. Een foto van dat moment was zaterdag samen met zeven andere historische foto’s te zien in een fietsspeurtocht door Castricum. De kinderen van toen stonden erbij om uitleg te geven.

De schillenkar Foto: Rob Berkemeier

,,De schillenkar haalde aardappelschillen, afval en oud papier op. Wij vroegen dan of we mee mochten rijden, helemaal tot het einde van de straat. Dat leek toen een heel stuk”, vertelt Aline Bakker. Haar vroegere buurjongen René Stet leverde de foto in bij de Werkgroep Oud-Castricum. Die organiseerde ter gelegenheid van haar vijftigjarig jubileum een fotowedstrijd. Bewoners van acht Castricumse buurten werd gevraagd om in de oude fotoboeken te duiken. De winnende foto per wijk is levensgroot afgedrukt en neergezet op de plek waar die rond 1967 gemaakt werd.
Tijdens de fietstocht zaterdag konden deelnemers in gesprek met de inzenders. Zoals Gerda Dekker-Baltus, die op de Lindenlaan te vinden is. Op de foto staat haar moeder met het haar in de krulspelden. Ze gebruikt de stofzuiger en een plastic tasje als droogkap. ,,Zo ging dat vroeger bij ons thuis”, lacht Gerda, die zelf ook op de foto staat. ,,Dit was begin jaren zestig. Ik zal een jaar of zes geweest zijn. Ik zie het allemaal nog zo voor me. En ik hoor de herrie van die stofzuiger nog ook. Die oude foto’s van het leven in dit dorp vind ik heel ontroerend.”

Een vos stempelt een kaart af bij de historische buurtfoto aan de Lindenlaan. (Foto: Gwendelyn Luijk)

De volwassenen komen voor de historie, de kinderen voor de vossenjacht die aan de fietstocht verbonden is. Bij elke foto kunnen ze een stempel halen bij figuren als Mama Lou en Jan Klaassen. Melanie Lagerweij rijdt de route samen met haar zoontje Timo (7). ,,Vijf jaar terug zijn we hier vanuit Amsterdam naartoe verhuisd. Het oude Castricum ken ik helemaal niet. Daarom vind ik het zo leuk om nu eens kennis te maken met het dorp van vroeger”, vertelt Melanie.
Voor Jan en Hilda Van de Bovenkamp is het juist een reis door het verleden. Ze kwamen begin jaren zeventig in Castricum wonen. ,,Deze foto’s zijn dus al iets eerder genomen, maar we zien toch heel erg veel herkenningspunten. Vooral in de verhalen bij de foto’s.”

Harm Noordhoorn cs. Foto: Rob Berkemeier

Rond drie uur slaat het weer om. Aan de Offenbachstraat maakt een groepje fietsers het gezellig onder een grote paraplu. Harm Noordhoorn draait er plaatjes als ‘No worries, be happy’ op een oude lp-speler. ,,Vijftig jaar geleden probeerden kunstenaars hier voet aan de grond te krijgen. We kraakten panden in de hoop er iets cultureels van te kunnen maken”, vertelt hij. Nog steeds maakt hij deel uit van de kunst en cultuur-lobby in het dorp. Op de foto staan drie jongens bij een Volkswagen Kever. ,,Die linker met die dichtbundel, dat ben ik.”
Naast de fietstocht waren er dit weekend ook cabaretvoorstellingen, muziek en tentoonstellingen in Geesterhage. Daarmee zijn de jubileumactiviteiten van de Werkgroep Oud-Castricum tot een einde gekomen. De levensgrote foto’s blijven nog een week staan. Wie de route op eigen gelegenheid wil rijden, kan de routebeschrijving downloaden via www.castricum1967.nl

                                                                        Filmpje

 

Bron: Dagblad Kennemerland – Gwendelyn Luijk – 6 november 2017.

 

 

Print Friendly, PDF & Email