Lezing over de vroege oecumene in Holland, Alkmaar 1586

Op 3 november a.s. houdt Dr. Jurjen vis een lezing in de abdij winkel van de Abdij van Egmod over de vroege oecumene in Holland, Alkmaar 1586.

Al in de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog kwam het voor dat katholieken en hervormden samenleefden. Bijvoorbeeld in het Alkmaarse provenhuis van Paling en Van Foreest. Nota bene, een paar jaar nadat de katholieke gemeenschap van Alkmaar zware klappen waren toegebracht.

In 1566 waren zes Alkmaarse franciscanen opgehangen, in 1572 was de parochiekerk in hervormde handen overgegaan en een jaar later waren de pastoor en de kapelaan aan de galg geëindigd. In 1573 verboden de Staten van Holland voor het hele gewest de uitoefening van de katholieke religie en tien jaar later erkenden ze de hervormde religie als enige officiële religie.

Hoe was de Alkmaarse oecumene ontstaan? Hoe zag de samenleving op het hofje eruit? Was de oecumene een succes? Een fascinerende zoektocht in het dagelijkse leven van het einde van de zestiende eeuw.

Dr. Jurjen Vis is historicus en musicus. Hij maakte naam met zijn onderzoek naar de abdij van Egmond en de sociale en religieuze geschiedenis van Alkmaar, Amsterdam en Den Haag. Hij is ook biograaf van Nederlandse componisten uit de 19de en 20ste eeuw. Momenteel werkt hij aan een religiegeschiedenis van Noord-Kennemerland.

Locatie: Abdijwinkel van Egmond, Egbertzaal
 Vennewatersweg 27 A Egmond-Binnen
Datum: 3 november 2018
Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur
Toegang: 10 euro
Deelnemers: minimaal 20, maximaal 50
Aanmelden: abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod/lezingen
Contact: 072-5062786
Email: boeken@abdijkaarsen.nl

Bericht van de Abdij van Egmond

Print Friendly, PDF & Email