nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Vroeger en nu…

CASTRICUM – Het is inmiddels algemeen bekend dat het terrein van Duin en Bosch de laatste jaren een enorme metamorfose heeft ondergaan. Diverse gebouwen werden gesloopt om plaats te maken voor woningen of nieuwe paviljoens. Ook het voormalige zusterhuis vlakbij de zuidelijke ingang van het landgoed was niet meer te redden, omdat het kennelijk ongeschikt was voor een herbestemming. De uit 1959 daterende zusterflat was weliswaar niet het fraaiste gebouw op het terrein, maar is toch heel lang een kenmerkend onderdeel geweest van het psychiatrisch ziekenhuis.

Zusterhuis Duin en Bos 1960

Jan Camps, de vroegere bibliothecaris van Duin en Bosch, wist hierover het volgende te vertellen: “Het is jammer dat het zusterhuis geen Rijksmonument was, want anders had het er vandaag de dag nog gestaan. In 1960 werd het gebouw officieel in dienst genomen om onderdak te bieden aan de vrouwelijke leerling-verpleegkundigen. Het werd hermetisch afgesloten voor mannen en bewaakt door parkwachters met opsporingsbevoegdheid. Daarom werd het pand met recht in de wandelgangen de ‘hunkerbunker’ genoemd. Voor mannelijke leerling-verpleegkundigen was het dan ook dé sport om deze vesting binnen te dringen en de jonkvrouwen te beminnen. Zwaar was de straf bij een heterdaadje door een parkwachter, want dan volgde op staande voet ontslag.

Locatie voormalig zusterhuis Duin en Bos

De democratisering in de jaren ‘70 deed het bolwerk veranderen van hunkerbunker in een tortelhok. Omdat de verpleegkundigen van lieverlee extern gingen wonen, heeft de flat in de loop der tijd tal van functies gehad. Vanaf de jaren ‘90 deed het gebouw dienst als personeelsrestaurant en werden de kamers op de begane grond als kantoorruimtes gebruikt voor o.a. de bedrijfsarts. De woonfunctie veranderde in die zin dat de kamers ook te huur waren voor jongeren uit het dorp. Tot maart van dit jaar was het nog in gebruik als beschermde woonvorm voor cliënten van het RIBW uit Beverwijk. Deze bewoners hebben op het landgoed woonunits en daarmee een veel betere huisvesting gekregen.”
NB. Jan Camps is bezig met de geschiedschrijving van Duin en Bosch die volgend jaar juni in boekvorm verschijnt. (tekst Hans Boot)

Print Friendly, PDF & Email