Zeer geslaagde voorstellingen ‘Tussen de schuifdeuren’

      Filmpje! Bron: C-TV

Ook tijdens beide voorstellingen van ‘Tussen de schuifdeuren’ in het afsluitende jubileumweekend van de Werkgroep Oud-Castricum, was Dick Groot geweldig op dreef en wist twee keer een uitverkochte zaal in Geesterhage zo’n kleine drie uur te boeien. Hij mag dan al 80 jaar zijn, maar het is hem opnieuw gelukt om een smaakvol en gevarieerd theaterprogramma met veel cabaret en zang over het Castricum van zo’n 50 jaar geleden neer te zetten. 

Dick Groot (Foto Jacques Schermer)

De entertainer werd daarbij zoals gewoonlijk ondersteund door vakkundige muzikanten van Castricum Collectief en de zangeressen Joke Kos en de zusjes Lute. Dit keer hadden ook enkele leden van Shanty- en Folksongkoor De Skulpers een bijdrage in het muzikale deel. Daarnaast had met name Hannie Piepers een belangrijke rol in de sketches, maar ook Gerard Veldt van het gelijknamige administratiekantoor bleek over het nodige acteertalent te beschikken door een makelaar in de jaren ’60 prima neer te zetten.
De cabaretgroep had ervoor gekozen om de diverse nostalgische liedjes en sketches af te wisselen met door Anton Visser gemaakte filmpjes, waarop Jan van der Schaaf en slager Theo van der Meer op pad gingen met een bakfiets voor het interviewen van ondernemers die in de loop der jaren hun stempel op het dorp hebben gedrukt. Zo vertelden IJsbrand Schut van de vroegere Boerenleenbank, bakker Ton Burgmeijer, Aad de Graaf van de Expertzaak, fietsenmaker Siem Zijlstra, slager Van der Meer, Gerrit Dokter van Johanna’s Hof en aannemer Ton Borst hoe zij indertijd het bedrijfsleven hebben ervaren.

Theo Van der Meer met ‘zusjes Lute’. (Foto Jacques Schermer)

De zusjes Lonneke, Helma en Joke Lute brachten behalve hun vlotte en luisterrijke medley over de Andrewsisters nu ook een ode aan Abba en de Dolly Dots en Joke Kos zong met Marcel Klaver nog een duet over de schooltijd van toen. Tussen de bedrijven door zorgden Cleem Kos en Wim Sminia ervoor dat de nodige attributen keurig op tijd op de toneelvloer stonden.
Voor de pauze zong Theo van der Meer nog een amusant worstenlied en deelde in de pauze aan de bezoekers een heerlijk plakje worst uit.

Joke Kos en Skulpers (Foto Jacques Schermer).

Uiteraard zorgde Dick Groot zelf voor de krenten in de pap en kreeg de lachers op zijn hand door regelmatig anekdotes en grappen in het West-Fries te verkondigen.
Al met al kan er weer een succesvolle editie worden bijgeschreven op de lijst van dit soort cabaretvoorstellingen, waarmee Groot in november 2010 startte. De vraag blijft natuurlijk of de onvermoeibare Castricumse entertainer in de toekomst nog een keer dit staaltje durft te herhalen.
(tekst Hans Boot)

 

 
Print Friendly, PDF & Email