Herhaalde oproep

Oud-Castricum zoekt film Tour de Flevo

 

groenteboerenIn het 38e Jaarboek van de Werkgroep Oud-Castricum, dat eind oktober verschijnt, wordt een artikel opgenomen over de herinneringen aan de Tour de Flevo die van 1957 tot en met 1962 door de Castricumse jeugd werd gereden. Op 21 februari 2004 heeft daarvan een reünie plaats gevonden in het Clusius College, waar een film over de fietstochten werd gedraaid. Sindsdien is deze film spoorloos. De werkgroep wil graag over de film beschikken en doet hierbij een oproep om deze boven water te krijgen. Diegenen die bij de zoektocht kunnen helpen wordt verzocht contact op te nemen met Hans Boot via 0251-655318 of hansboot@ziggo.nl.

Oproep gegevens, foto’s en film Tour de Flevo

tour collageDe Werkgroep Oud-Castricum wil in haar jaarboek van 2015 of 2016 een artikel plaatsen over de Tour de Flevo. Er ontbreken daarvoor nog enkele gegevens, zoals de prijswinnaars van de jaren 1960, 1962 en 1963(?). Vandaar deze oproep aan deelnemers uit die tijd. Ook leuke (korte) anekdotes zijn van harte welkom.

Verder is men al jaren op zoek naar een film die over de tour is gemaakt.

Er zijn wel al heel veel foto’s in ons bezit, maar misschien kan iemand ons ook helpen aan wat foto’s van de reünie op 21 februari 2004?
Bijdragen kunnen rechtstreeks gemaild worden naar hansboot@ziggo.nl.
Bij voorbaat hartelijk dank en wij wachten met spanning de reacties af.

Oude negatieven verstopt in lijst

Een onbekend gezelschap en een chique dame met viool. De afbeeldingen staan op glazen negatieven die de familie Camps uit Castricum vond achter een steendruk van Rembrandt in een fotolijst.

Het onbekende gezelschap
Het onbekende gezelschap
Dame met viool
Dame met viool

,,Mijn vrouw had afgelopen dinsdag een lijstje bij Mutathara gehaald’’, vertelt Maarten Camps. ,,Donderdagavond wilden we een tekening van mijn zoontje inlijsten. Achter de steendruk van de Anatomische les van Rembrandt zaten twee glazen negatieven, iets groter dan A5-formaat en iets kleiner dan een A4’tje.’’
De negatieven werden ingescand en omgezet naar positieven. Zo kwam een vrouw met viool tevoorschijn. En een gezelschap – vermoedelijk op een veranda. Maarten schat dat de foto’s rond 1850 moeten zijn gemaakt. Maar wie erop staan, is niet duidelijk. Maarten: ,,Bovendien vraag ik me af waarom iemand negatieven zou stoppen achter een steendruk. Ik dacht eerst dat de foto’s gemaakt waren bij Duin en Bosch, maar de gefotografeerde mensen zien er daarvoor te chique uit. Misschien is het een familie. Maar of ze uit Castricum komen weet ik niet.’’
De krant wil het mysterie oplossen. Tips kunnen worden gemaild naar: g.tromp@hollandmediacombinatie.nl.

Tekst: Guusje Tromp – Dagblad Kennemerland – 23-8-2014

Zoektocht Oud-Castricum naar film speeltuin Tetburgstraat beloond

Het is de Werkgroep Oud-Castricum gelukt om een film te achterhalen waar men bijna een jaar naar op zoek was. Daarbij ging het om beelden van een speeltuintje aan de Tetburgstraat, dat in 1949 door burgemeester Smeets werd geopend. Via een oproep op de website kon de dochter van de filmmaker worden opgespoord. Zij bleek een vroegere klasgenoot te zijn van werkgroeplid Hans Boot, waardoor zij elkaar na 45 jaar weer ontmoetten.

 

Het speeltuintje aan het eind van de Tetburgstraat, waar veel kinderen zich in de jaren ‘50 vermaakten.
Het speeltuintje aan het eind van de Tetburgstraat, waar veel kinderen zich in de jaren ‘50 vermaakten.

Begin 2013 dook er bij Oud-Castricum een brief op uit 1996, waarin het toenmalige werkgroeplid Jaap Stuifbergen vertelde dat een familie Bulte uit Amsterdam vlak na de oorlog als badgasten  vakantie vierde in de Tetburgstraat in Bakkum. Daarbij werd vermeld dat vader Bulte een film had gemaakt van de opening van het speeltuintje aan het eind van die straat, dat tot midden jaren ’50 heeft bestaan.

De werkgroep was uiteraard zeer benieuwd of die film nog bewaard was gebleven en plaatste daarom in februari 2013 een oproep op haar website. Ook werd er een zoekpoging gedaan via de facebookpagina ‘Je bent Castricummer als  .. .’ Daarop deelde Henk de Graaf onder andere mee dat het gezin Bulte een zomerhuisje huurde bij de familie Klaver in genoemde straat.

Weerzien van Irene Bulte en Hans Boot na 45 jaar
Weerzien van Irene Bulte en Hans Boot na 45 jaar

In november 2013 werd op de website gereageerd door Irene Laureau-Bulte uit Schoorl, die Hans Boot belde. Toen bleek dat Irene en Hans vanaf 1965 twee jaar bij elkaar in de klas hadden gezeten op de HBS in Alkmaar. Zij kon ook bevestigen dat ze als driejarig meisje in Bakkum op vakantie ging en dat zij over verschillende films van haar vader beschikte. Er werd daarop een afspraak gemaakt in het gebouw van de werkgroep op 12 december j.l. Daar werden de DVD’s bekeken, maar helaas bleek de gezochte film er niet bij te zitten. Spoedig nam Irene echter weer contact op en liet weten vlak voor kerst nog eens langs te willen komen, omdat zij via haar broer nog een DVD had gevonden. Op 23 december kwam het verlossende antwoord en werden de prachtige en unieke beelden van het bewuste speeltuintje enthousiast  ontvangen. De film is een welkome aanvulling op het bezit van Oud-Castricum en zal ongetwijfeld nog wel eens voor het Bakkumse en Castricumse publiek worden vertoond. (tekst Hans Boot)

Feestelijke opening speeltuin Tetburgstraat, met toespraak van burgemeester Smeets. De speeltuin heeft bestaan van 1949 tot midden jaren vijftig
Feestelijke opening speeltuin Tetburgstraat, met toespraak van burgemeester Smeets. De speeltuin heeft bestaan van 1949 tot midden jaren vijftig
Kabelbaan in speeltuin aan de Tetburgstraat
Kabelbaan in speeltuin aan de Tetburgstraat
Speeltuin aan de Tetburgstraat
Speeltuin aan de Tetburgstraat

Oud-Castricum zoekt schoolspullen

De klas zat vol in de jaren vijftig

Weet u nog…… Met 39 kinderen in de klas de tafel van 9 opdreunen? Of voor het eerst schrijven met inkt en een kroontjespen. Woordjes maken met de letterdoos. Overhoren van de blinde kaart van Groningen. Of met z’n allen zingen over die wielewielewaal……

kleuterschoolDe Werkgroep Oud Castricum wil een tentoonstelling gaan maken over de dagelijkse praktijk op de lagere scholen van  Castricum en Bakkum  tussen 1950 en 1960. Dus als u, of uw ouders of  jullie grootouders in de jaren vijftig op de Augustinusschool, de Cuneraschool, de Centraal Openbare Lagere School of de School met den Bijbel zaten, ga dan op zoek naar “objecten” die we kunnen gebruiken. Dat kan van alles zijn.

 We hebben al veel klassenfoto’s maar kunnen er nog meer gebruiken. Daarnaast zijn we op zoek naar foto’s van schooluitjes, lesboekjes, schriftjes, inktlappen, letterdozen, blinde kaarten enzovoorts.

Fijn als u uw spullen in bruikleen wilt afstaan. U kunt ze komen brengen op zaterdag 4 januari tussen twee en vier uur of op woensdagavond 8 januari tussen half acht en negen uur bij “De Duynkant”, het gebouw van de Werkgroep Oud Castricum aan de Geversweg.

Ook uw verhalen over uw schooltijd in de jaren vijftig horen we dan graag.

Mocht u niet bij ons langs kunnen komen, dan willen wij de materialen bij u afhalen.

Mailadres: info@oudcastricum.com

Tel werkgroep: 0251-671642

Contactpersonen:  Erica Brouwer, tel. 062685251 of Hans Mantjes, tel. 0620209013